25 november 2008

Hönsburar är djurplågeri!

Döda hönor i en burhönsanläggning.

Pelle Sallin, själv en av dem som tjänar pengar på att sälja hönors ägg, hävdar i ÖP 2008-11-20 att Djurens Rätt bedriver "osann propaganda" när vi säger att hönor inte trivs med att sitta i bur.

Som argument för detta för han fram att hönor i burar har "ett bättre hälsoläge" än hönor i frigående system. Detta kan diskuteras. Att frigående system medför en del hälsoproblem för hönor innebär inte heller att buren blir mer trivsam. Däremot står det klart att hönsburar minskar arbetsbördan och produktionskostnaderna för dem som vill tjäna pengar på att sälja ägg.

Hönor i burar kan inte flyga, inte ens sträcka ut vingarna på grund av trängseln. Varje höna har ett utrymme som är mindre än ett A4-papper! Självklart kan hon inte få utlopp för sina naturliga behov på det lilla utrymmet, där hon spenderar dag och natt, livet ut.

I det vilda spenderar hönor omkring 60 % av sin tid med att picka och krafsa i marken efter föda. På burarnas gallergolv ges ingen möjlighet till detta.En höna i bur som blir utsatt för mobbing och fjäderhackning från sina understimulerade burkamrater har ingenstans att fly. Istället slutar hon ofta som en ruttnande del av inredningen, något man ser i många hönsburar på hönserierna.

Inburade hönor får inte tillräckligt mycket rörelse för att bygga upp muskulatur och skelett. Detta leder till allvarlig benskörhet och gör att närmare en tredjedel av burhönorna bryter benen under transport och hantering - det är tre gånger så många som bland de hönor som fått röra sig fritt.

Helena Walls avhandling från 2003 visar, som Pelle skriver, mycket riktigt att hönor som får tillgång till pinne, sandbad och rede i burarna använder dessa. Det visar hur viktiga behov de representerar. Men avhandlingen visar också att "bekvämligheterna" inte räcker till. Omkring 30 % av hönorna använder aldrig sandbadet i burarna. I en annan svensk studie från 2003 har man sett att många hönor i inredda burar desperat försöker sandbada på gallergolvet, en så kallad tomgångshandling som visar att de inte får utlopp för detta grundläggande behov.

En bur är en bur, och hönan har bara ett liv. Hur skulle du välja att leva om du var höna?

Lena Lindström
Etolog på Djurens Rätt

3 kommentarer:

  1. hej vill bara rosa eran blogg och ert arbete. Är själv medlem i Djurens Rätt. Det är så positivt att se alla som bryr sig om djuren. Har skrivit ett inlägg i bloggen och länkat till Djurens rätts sida - protestlistan mot att sälar dödas. Det är så fruktansvärt så jag mår illa! Men vi måste jobba tillsammans för att få det att stoppas. Ha en bra dag!!! Mvh Emma Petersson

    SvaraRadera
  2. http://petersson84.blogg.se/2008/november/salmordare.html

    Här är länken förresten

    SvaraRadera
  3. Hej hej...min tvillingsyster som oxå kommenterat här....jag köper bara ekologiska ägg o är medlem på Djurens rätt...har oxå en blogg så klart

    annacarinpetersson.blogg.se

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.