6 april 2009

Hönan eller ägget - En genomlysning av äggindustrin

Idag släppte Djurens Rätt rapporten "Hönan eller ägget - En genomlysning av äggindustrin" skriven av Lena Lindström. Läs mer om rapporten på www.djurensratt.se/agg. Ett utdrag:
"Ett obefruktat ägg har ingen upplevelseförmåga och det kan då inte heller anses ha rättigheter. Men animalier som ägg kommer inte som en skänk från ovan, utan de kommer från processer där djur är inblandade – och då måste man inkludera dem i kalkylen. För att ägg ska produceras krävs det hönor. För varje höna som kläcks fram kläcks det också en tuppkyckling. De dödas omedelbart. Även hönorna dödas som mycket unga. Redan här finns det nog med skäl för att på moralisk grund säga nej till äggätandet. I den här rapporten avslöjas vad hönorna inom äggindustrinutsätts för. Det utgör också klara argument för varför man bör avstå från att äta ägg.

Att välja bort äggätandet kan alltså vara ett mycket viktigt steg bort från ett samhälle som bygger på djurförtryck.

En höna som har sina naturliga beteenden i behåll är rädd om sina ägg, och har ett starkt intresse av att vakta och ruva dem eftersom äggen är hennes avkomma. Valet för den som vill äta ägg står mellan att stjäla ägg från hönor som vill ruva, eller att ta ägg från hönor som av människor påverkats till en mycket onaturlig äggproduktion och även har förlorat ett naturligt beteende. Båda alternativen innebär ett övergrepp mot djuren.

Genom att ta någons ägg och äta dem, oavsett hur bra individen i fråga har haft det, bäddar vi för ett synsätt där vi betraktar hönan som en äggmaskin istället för en individ med ett okränkbart egenvärde. Hennes existens berättigas genom att hon är till nytta för oss. En höna som inte längre värper kanske ses som olönsam och slaktas. Djuren har blivit producenter och värderas i kronor och ören.

Människor behöver inte ägg för att överleva. Det är lätt att avstå och därmed visa dessa fantastiska djur en grundläggande respekt."

3 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet av Lindström. Själv har jag inte ätit ägg på drygt två år. :)

    SvaraRadera
  2. Tycker ni som jobbar på Djurens rätt är så duktiga. Kul att gå in på hemsidan för varje gång är det något nytt. Ena stunden om påskfjädrar och sedan upptäckte jag den här fina rapporten.
    Gjorde vegovåfflor igår- UTAN ägg.

    Bra jobbat!!!!!

    SvaraRadera
  3. Vädigt bra och inspirerande skrivet. Det är texter som denna som gör mig glad och stolt över att inte äta djur.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.