15 april 2009

Ojämna odds i älgjakten

Det är ojämna odds i älgjakten och visst skulle man kunna jämna ut det - lyssna på Djurens Rätts Roger Pettersson.

8 kommentarer:

  1. I dessa tider när viltkött marknadsförs som det ekologiska alternativet är det bra att även den moraliska biten kommer upp på agendan. Synd bara att reportrarna måste skoja till allting för att få det att passa in (och inte bli för allvarligt). Bra av dig Roger att stå fast vid det allvarliga i frågan.

    SvaraRadera
  2. Ett vanligt argument för jakt är att man måste behålla den kompetens som krävs för eftersök av trafikskadat vilt, skyddsjakt eller annan s.k. viltvård. Och visst är det väl bra att det finns personer som snabbt kan rycka ut och avliva skadade djur som lider, men hur står det i proportion till det lidande som jakten skapar?

    Hur ser Djurens Rätt på frågan om de positiva saker som en bred jaktkompetens för med sig? Eller finns det inga positiva aspekter?

    SvaraRadera
  3. Viltvård, är inte det vad all jakt brukar benämnas som?

    I Djurens Rätts rapport om jakt fastslås att det inte går att "legitimera någon jakt, annat än sådan som sker för den jagande individens egen skull. Hit skulle man kunna föra jakt som syftar till att minimera lidande för en skadad djurindivid som endast har ett stort lidande framför sig."

    Kompetenen som behövs för att genomföra jakt som ligger i den individens eget intresse går säkerligen att lösa utan att genomföra all annan jakt.

    SvaraRadera
  4. Håller helt med dig. Det borde gå att genomföra sådan jakt utan att blanda in regelbunden nöjesjakt. Exakt hur det skulle fungera finns det såvitt jag förstår ingen lösning på. Dvs hur man exempelvis snabbt skulle kunna få tag i personer med både vapenlicens och en tränad hund för att spåra och avliva djur som har någon form av allvarlig och plågsam skada. Mvh, Jonas

    SvaraRadera
  5. Hela radioinslaget var mest dravel.
    Har dessa programledare verkligen betalt för att sitta i studion.
    Roger verkar också ställa upp på precis vad som helst för att försöka fånga upp någon ny medlem till en organsiation som krymper i medlemsantal.
    Inget seriöst som kom fram i detta radioinslag iallafall. Bättre har man hört!

    SvaraRadera
  6. Bara en faktaupplysning, Djurens Rätt ökade under 2008 i medlemsantal för tredje året i rad.

    SvaraRadera
  7. Det kan väl hända att det sker tillfälliga uppgångar. Men det är långt kvar till de nära 100 000 medlemmar som fanns en gång när jag var medlem i början av -80 talet.
    Jag tror inte på arbetssättet att klanka ner på jakten. Det måste ju finnas arbetsområden som är betydligt viktigare? Djurens rätt är små i förhållande till jägarnas organisationer och storstadsprägeln är utmärkande.

    Man kan kanske tillfälligt ha ungdomar som medlemmar, men svårigheten blir att behålla dem i längden. Det finns så mycket annat som lockar idag.

    SvaraRadera
  8. Det hade varit maffigt om vi hade varit 100 000 medlemmar någon gång, men så är tyvärr inte fallet. Drygt 60 000 var det när det var som mest.

    Men som i princip varenda större intresseorganisation jag känner till förlorade även Djurens Rätt medlemmar under 90-talet. Men nu verkar trenden har vänt, och Djurens Rätt krymper inte längre i antal.

    Och det stämmer inte riktigt heller att en oproportionelig del av våra medlemmar är ungdomar.

    Diskutera med rätt fakta så blir det mer intressant.

    Djurens Rätt engagerar sig i egentligen alla områden där djur utsätts för människors påverkan. Jakt är en av dessa. Men om du kikar på vår webbplats och i vårt material så ser du snabbt att det inte är en av de frågor vi jobbar mest med.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.