11 april 2009

Om ägg, eller inte ägg. Och utseende.

DN skriver idag att ägg är den mest klimatsmarta proteinkällan. De jämför med kyckling, griskött och nötkött men, vilket bland annat bloggarna Vego familjen och varavegan.se redan påpekat, råkar helt glömma de vegetabiliska proteinkällorna i jämförelsen. DN, gör om och gör rätt, så får vi se vad jämförelsen visar.

Men oavsett jämförelsen illustrerar artiklar som dessa en för mig viktig sak - att det är etiken som är grunden för djurens frigörelse. Att resonera ur ett miljöperspektiv kan ge knasiga slutsatser som att det är ok att äta ägg och kyckling. Eller att det är bra att bara äta kött ibland. Och med hälsan i fokus nås ofta slutsatsen att det är bra att dra ner på konsumtionen av döda djur, men inte att sluta helt. Allt detta är bra slutsatser, men det saknas en ingrediens. Etiken.

Djuretiken är till skillnad från miljö- och hälsoargumenten stabil som cement. Alla kännande varelser ska få leva sitt liv utan förtryck, tvång eller utnyttjande. Inte större burar, längre kedjor, mindre smärta eller en snabbare död utan djurens frigörelse. Det är från detta vi bygger en ny värld som inte förtrycker djur.

Stora ord, jag vet. Men de enda ord som egentligen duger.

Med detta önskar jag er alla en glad äggfri påsk! Och som några noterat (kul att ni gillade det!) flirtade jag med ett nytt utseende på bloggen under ett par dagar. Har blivit lite trött på det nuvarande vita. Men det nya utseendet hade för många begränsningar, så vi är tillfälligt tillbaks i det vita. Men nytt kommer inom en snar framtid, håll ut.

7 kommentarer:

  1. Skönt att fler än jag reagerar på artikeln, kanske skulle ni kunna be alla som är på er mailinglista att maila DN och kräva en korrigering?

    jag bloggar om det här: http://www.missmollyhouse.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Konstig artikel i DN. Framstår som en äggkampanj som utelämnar fakta om mer klimatsmarta proteinkällor.

    SvaraRadera
  3. Den artikeln var så sjuk att man inte vet var man ska börja kommentera den. Atrikelförfattaren fick i natt ett långt mail om vad "effektiv foderomvandling" betyder sett ur de befjädrades synpunkt. Råkade nog skicka med en äggrapport också. Det sjukaste av allt är att folk som läser den artikeln kommer att läsa den som intressant kuriosa under påskhelgen, och naturligtvis känna att de gör något Bra För Jorden när de trycker i sig äggen idag. Man blir så trött.

    Men så hittar man det här blogginlägget, och blir genast pepp igen. Tack Peter :)

    Och ja, den grå designen var snygg! Lite ovant mörkt, men roligare än den här vita.

    SvaraRadera
  4. Hur få en förändring?

    Den manliga stödpatrullen har förnedrats tillräckligt. Ständigt omge bimbon med sitt skyddande staket och hela tiden noggrant inpränta i henne exakt vad hon skall säga. Bara pys nu, ta timeout. Det där får du klara ut själv, lilla vän. Det är du som är partiledare.

    För övrigt anser jag:

    SVERIGE UT UR EU!

    SvaraRadera
  5. tycker att det rätt ofta dyker upp artiklar kring klimatsmart kosthållning som är missvisande och på så sätt leder till att de som läser dem får gott samvete på felaktiga grunder......man blir inte ett dugg förvånad, men oerhört irriterad och väldigt trött!!

    SvaraRadera
  6. Är det fel att äta ägg från sin privata uppfödning hönor också, där de går omkring fritt hela dagarna och sprätter i jorden?

    SvaraRadera
  7. Jag tror det enklaste svaret på den frågan är att hänvisa till ett tidigare inlägg: http://djurensratt.blogspot.com/2009/04/honan-eller-agget-en-genomlysning-av.html

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.