17 april 2009

Veckans bevingade ord - vecka sexton

"Att klargöra huruvida passiv cigarettrökning påverkar ryggmärgens reflexkretsar."

Visst vill man tro att de djurförsök som utförs i Sverige görs för att rädda världen, bota cancer och leta svar på livets mysterier? Inte för att detta i sig gör det mer ok, men det är ju det man vill tro. Och något jag tror att de flesta tror. Men så långt ifrån fallet.

I Linköping skärs hälsenan av på råttors bakben. Två dagar därefter hängs råttan upp i svansen så att den bara kan stödja mot burgolvet med framben och framkropp. Så ska den hänga tills den dödas efter 14 dagar. Försöken görs för att studera läkning av senor.

I Lund används 600 möss i försök vid Lunds universitet. Syftet med försöken är det som är veckans bevingade ord överst i detta inlägg: "att klargöra huruvida passiv cigarettrökning påverkar ryggmärgens reflexkretsar". Trots all kunskap som finns om rökningens skadliga effekter för hälsan fortsätter djurförsöken.

I Göteborg vill man undersöka impulsivt beteende, och det gör en djurförsökare vid Göteborgs universitet genom att göra 1 200 råttor törstiga och sedan utsätta dem för elektriska stötar när de försöker dricka.

Och i Stockholm gör man grundforskning om mitokondrier (en typ av organeller i en cell) genom att tvinga genmanipulerade möss att springa på löpband och ge dem elektriska stötar om de inte vill springa.

Trots att jag mycket väl vet att det är så här det ser ut blir jag ändå lika upprörd varje gång jag tar del av informationen. Blir du lika upprörd som jag föreslår jag att du går till www.djurensratt.se/djurforsok och protesterar. Och därefter skickar länken vidare till alla du känner. Ok?

Trevlig helg!

PS1. Mira i "Tillbaka till vintergatan" på Bolibompa sa precis att hon inte ville äta nedmalen ko. Respekt.

PS2. Fick precis den tjockaste och största bilagan i DN som jag nånsin har fått, och tänkte att vad är det för j-a företag som skickar ut så här mycket reklam. Och såg sen att det var Naturskyddsföreningen...

PS3. Det är bekräftat. Ritter Sport Peppermint är inte längre vegansk. Stor sorg. A. Gabriele Kugler på Ritters kundtjänst låter hälsa att Ritters Marzipan, Fine Extra Dark Chocolate och Dark Chocolate fortfarande är djurvänlig och lämplig för veganer. Och bloggen Veganvrak har hittat nytt med chocklad och mint. Men ändå, stor sorg.

PS4. Rikskriminalpolisen utesluter att "kycklingglaset" rör sig om ett samordnat attentat. Så debattörer som förfasats över djurrättsaktivisternas metoder eller funderat över vad aktionen haft för syfte får börja formulera nya texter.

PS5. Sojaodlingarna, som i huvudsak finns för att världens industrijordbruk skriker efter soja för att fodra sina djur, i Amazonas har ansetts vara det mest akuta hotet mot världens största regnskog. Men så är inte fallet rapporterade Reuters häromdagen. Intressant.

PS6. Måste erkänna att det svänger en del om hiphop-duon Lorentz & M.Sakarias. Men det svänger inte att de fjantar runt i päls. Och inte heller att de inte svarar på mail i frågan.

PS7. Idag står ett Globen-besök på programmet, SM-final i innebandy. Heja Warberg.

5 kommentarer:

  1. Jaha, de veganska Ritter Sport Peppermint som jag fick tag i på ÖB för några veckor sedan var alltså bland de sista. Typiskt.

    SvaraRadera
  2. Det blir till att bygga upp ett lager. Undrar om de går att frysa in...?

    SvaraRadera
  3. Skriv på min protestlista mot päls:
    http://www.emot.se/namnlistor/71/

    SvaraRadera
  4. Alla ledarskribenter som gapat om glas+kyckling+vegan=sant, kanske nu hittar en ny vinkel. Glas i Ritter Sport Peppermint inom kort?

    Nä, allvarligt. Mira på Bolibompa regerar, kycklingglas-debattörer suger.

    SvaraRadera
  5. Apropå paneldiskussionen om Djurens Rätts profil, och om att " man måste inte vara så himla radikal..."

    Ibland är det bra att vara radikal. Det behövs fler människor som följer sina ideal, och följer hjärtat. Problemet är (vilket syns i många olika rörelser som går emot samhällsnormerna) att det radikala (eller "edgy") också är en imageskapare och ett självändamål. Dvs: det är lite coolt att stå utanför samhällsnormerna. Det kan i vissa fall leda till att man inte ser taktiskt på det man vill förändra utan snarare ställer sig som en orubblig motpol till allt och alla. Förstår responsen från "debattörerna". Det bästa är förstås om man lyckas följa sina ideal samtidigt som man bemöter sin omgivning med respekt och lyhördhet.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.