30 oktober 2009

Problem för köttätare med dåligt samvete

"I somras gick Scan stolt ut med att företaget till hösten skulle erbjuda kunderna att klimatkompensera sin köttkonsumtion. Genom att via hemsidan skänka 150 kronor till trädplantering i Moçambique, Uganda och Mexiko skulle en köttätare kunna radera sitt dåliga samvete för ett helt år, sa Scan.

Men ännu finns det ingenstans för en klimatplågad konsument att vända sig på Scans hemsida.
- Det specifika kompensationsprojektet är fryst ett tag, säger Margareta Thorgren, Scans kommunikationsdirektör.

(....)

Koncernen ska skaffa sig en gemensam hållbarhetsstrategi där klimatfrågorna ingår. Strategin väntas vara klar före årsskiftet. I den ska finnas utrymme för nationella variationer. Om det finns en risk att klimatkompenseringsprojektet läggs ned kan Margareta Thorgren inte säga."

Min kommentar: det är faktiskt inte så krångligt, det här med klimatet och konsumtionen. Lösningen börjar på "v". Och slutar på "ego".
Källa: Köttätare med dåligt samvete tvingas vänta

Just nu på tre platser i Stockholm

Dessa STORA tavlor finns att beskåda på tre platser i Stockholm just nu. Vid Odenplan, vid Hornstulls t-bana (vid uppgångarna) samt en jättetavla på gatan mellan Gamla stan och T-centralen.

29 oktober 2009

Festligt i Göteborg med agoodtshirt.com

Gå på fest och ha trevligt, köp en t-shirt och stöd Djurens Rätt. Allt på samma gång.

När: Fredagen 6 november
Tid: 18.00 – framåt (valfritt inträde till kl. 22)
Plats: Kontiki Slottsskogen, hållplats Botaniska Trädgården

Agoodtshirt är en ideell förening som säljer specialdesignade t-shirts till förmån för välgörenhetsorganisationer. 60% av försäljningspriset går direkt till den organisation man väljer att stödja. En av de organisationer som det går att välja på är Djurens Rätt. Som du kan se på affischen. Andra är BRIS, Göteborgs Räddningsmission, Läkare utan gränser, ZASP, Kvinna till kvinna, Afriversity och Ingen människa är illegal. Läs mer på: http://www.agoodtshirt.com

Djurens Rätt bemöter jordbruksminister Erlandsson

Den 27 oktober skrev jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) ett debattinlägg i tidningen Dagen under titeln Gott djurskydd bra för matkvaliteten och för svenska bönder.

Idag har Djurens Rätt inne ett bemötande under rubriken Jordbruksminister Erlandsson borde rätta till sina misstag. Ett citat:
"Eskil Erlandsson och Cecilia Widegren hävdar i sin artikel att de står för en politik som ser till de enskilda djuren. Hur kan det då, för att ta ett exempel, komma sig att cirka 140000 slaktkycklingar varje år dödas i djurtransporter på svenska vägar? Är inte kycklingar individer?"

28 oktober 2009

Klimatexpert: Människan måste bli vegetarian för att jorden ska kunna räddas!

Ett par intressanta stycken ur en artikel om Lord Stern, ekonom, klimatexpert och fd. klimatrådgivare till den brittiska regeringen samt författare till den inflytelserika rapporten "Stern Review on the Economics of Climate Change".

"People will need to turn vegetarian if the world is to conquer climate change, according to a leading authority on global warming.
In an interview with The Times, Lord Stern of Brentford said: "Meat is a wasteful use of water and creates a lot of greenhouse gases. It puts enormous pressure on the world’s resources. A vegetarian diet is better.""

"He predicted that people’s attitudes would evolve until meat eating became unacceptable. “I think it’s important that people think about what they are doing and that includes what they are eating,” he said. "I am 61 now and attitudes towards drinking and driving have changed radically since I was a student. People change their notion of what is responsible. They will increasingly ask about the carbon content of their food.""

27 oktober 2009

Miljöovänliga familjemedlemmar

I senaste numret av tidskriften New Scientist finns en artikel med titeln How green is your pet? som diskuterar den miljöpåverkan som våra husdjur/familjemedlemmar har.

Enligt siffror som publiceras i en ny bok (med den gissningsvis avsiktigt provocerande titeln Time to Eat the Dog? The real guide to sustainable living) så är det mer skadligt för miljön att ha en hund än att köra en Toyota Land Cruiser 10 000 km om året. Hundar är de stora miljöbovarna i sammanhanget, men även katter och andra djur är skyldiga. En guldfisks ekologiska fotspår motsvarar det av två mobiltelefoner. En katt har inte samma miljöpåverkan som en hund, men ligger på andra plats, strax under det som motsvarar en Wolksvagen Golf… plus att katter dödar en massa vilda djur, Storbritanniens 7,7 miljoner katter dödar varje år 188 miljoner vilda djur.

Den stora boven i dramat är (naturligtvis) mat, och främst det kött som djuren konsumerar. "Owning a dog really is quite an extravagance, mainly because of the carbon footprint of meat", säger John Barrett från det svenskklingande Stockholm Environment Institute i York. Enligt boken konsumerar en normalstor hund 164 kilo kött om året.

Jag läste allt detta och började fundera kring vilken slutsats man bör dra av allt detta. Om det finns någon att dra? Vad jag vet är hund- och kattmat till största delen en biprodukt av mänsklig köttkonsumtion. Artikelförfattarna menar att det går åt utrymme motsvarande 1,5 gånger Nya Zeeland varje år bara för att föda katterna i de tio mest kattrika länderna i världen, men frågan jag ställer mig är om detta är mark som används specifikt för kattmat eller om det är för mänsklig köttkonsumtion som katterna äter resterna från. Eller är denna yta motsvarande det som blir just kattmat?

I vilket fall som helst är det självklart så att det blir mindre lönsamt för djurindustrin om det inte skulle finnas en andrahandsmarknad för det vi människor ratar.

Den enklaste lösningen verkar hur som helst vara att reducera dessa djurs köttkonsumtion - en hund klarar sig t.ex. utmärkt på en vegetarisk kost. Ett förslag som presenteras i artikeln är att ge dem mer rester av det vi äter (vilket sällan är lika proteinrikt som det djuren äter, plus att vi då även reducerar mängden mat som slängs). Alternativet att äta de djur vi har som familjemedlemmar är dumt, för djur är inte mat, som vi vet. Ett förslag att kräva miljövänligare produkter kanske också är vettigt.

Något att fundera kring.

26 oktober 2009

En bra start på veckan

Vi inleder veckan med att besöka min kollega Linda Björklund i Hedemora. Bläddra fram till sidorna 34-35 i senaste numret av Tidningen Hedemora och läs intervjun med henne.

När du läst detta så kika på inslaget från CNN om de köttfria måndagarna som införts på skolor i staden Baltimore på den amerikanska östkusten. (Ett par reflektioner från mig: som uppvuxen i det svenska skolsystemet känns amerikansk skolmat verkligen konstig, vegetarisk eller inte. Den avslutande kommentaren om att 75% av befolkningen inte får i sig tillräckligt med protein bemöts av bloggaren Doris Lin. En bra kommentar till köttlobbyns helt hysteriska reaktion på de köttfria måndagarna finns här.)

23 oktober 2009

Chrissie Hynde gillar Djurens Rätt och vi gillar henne

Surfa in på http://www.thepretenders.com och se vad Chrissie Hynde skriver om Djurens Rätt. Magiskt. Heja sommarturnén som träffade Hynde i sommar.

Och missa inte hennes video nedan. En guldstjärna till den som ser Djurens Rätt-kopplingen.

22 oktober 2009

Naturlig miljö?

Igår fick jag ett häfte i mitt postfack. "Hållbart jordbruk - vad är det och varför är det viktigt" var titeln, med Europeiska Kommissionen som avsändare

I häftet kan man läsa om vad "hållbart jordbruk" innebär. I begreppet "hållbart djurskydd" ingår djurskydd som kriterierna, och i det "hållbara jordbruket" behandlas djuren på gårdarna väl och de "lever i sin naturliga miljö och får äta det som är naturligt för dem".

Nedan är de tre filmer som Djurens Rätt släppte för ett tag sedan. Som visar en vanlig dag för djur i det svenska lantbruket. Är det detta som menas med "naturlig miljö", eller är det något annat?

Kan man överhuvudtaget prata om "naturlig miljö" när man pratar om dagens djurhållning? Kanske, i vissa fall, skulle jag säga. Men på det stora hela finns det naturligtvis väldigt lite som man skulle kunna se som naturligt i den process som gör djur till mat.





21 oktober 2009

Pälsnäringens annons slog fel i Finland

Nyligen satsade pälsnäringen i Finland på en annonskampanj i dagstidningar, där djurrättsaktivister utmålas som terrorister som vill förneka vanligt folk en massa saker (se hela annonsen här). Tyvärr för pälsnäringen fick inte annonsen önskad effekt. Djurens Rätts finska kollega Animalia och andra organisationer rapporterar att de blivit mycket uppmärksamade i media tack vare kampanjen, där de framstod som sakliga och sansade - till skillnad från en allt mer desperat pälsnäring.

Sverige - inte direkt bäst i världen

Har du någonsin hört sägas att Sverige har världens bästa djurskyddslag? I så fall är du inte ensam, för det är ett flitigt använt påstående. Som inte stämmer.

I vår nya rapport "Världens bästa djurskydd" har vi jämfört Sverige med andra länder, en jämförelse som avslöjar att Sverige inte ens klarar sig till prispallen.

Och även OM vi skulle ha haft världens bästa djurskyddslag så är inte bläcket på pappret särskilt mycket värt om inte myndigheterna som ska se till att den efterlevs klarar av sitt uppdrag. Som vi kunde läsa i tisdagens Metro.

Kanske världens coolaste duva och helt säkert den coolaste av spindlar

Om vi får roa oss en stund här i bloggen så var duvan i klippet nedan en av de coolare duvor jag har sett. Klippet är från den amerikanska fotbollsmatchen i helgen mellan Oakland och Philadelphia.

Vänta till 30 sekunder in i klippet där reprisen börjar. Och där kan vi se duvan börjar flyga tilsammans med sina polare i svarta tröjor när de börjar springa. Men istället för att flyga sin kos så landar den 5 meter från platsen där all kalabalik äger rum. Och allt detta sker på en arena som just då är fylld med 49 642 åskådare. Cool duva.

Vi kan i alla fall vara helt säkra på att den coolaste spindeln är Bagheera kiplingi, den första kända spindelart som äter vegetariskt. Det går att läsa om denna spindel i senaste numret av tidskriften New Scientist. Och där står bland annat:

A vegetarian diet may also encourage the typically territorial spiders to cooperate, says Meehan, who has seen hundreds gathering on one plant, entire families sharing nests, and males defending nests from ant attacks.
"These spiders may be the 'Gandhis' of the spider world: life-long vegetarians, they tolerate one another's company and may even cooperate peacefully in the true sense," he says. "The abundance of food available to it may be allowing it to let down its defences."

Och detta är ju egentligen en lång omskrivning som går ut på att vegetarianer är mer sociala och får fler kompisar.

15 oktober 2009

Jaktkritik

Idag läser vi i DN om hur elva björnhonor med ungar har fällts, trots att de är fredade enligt jaktlagen:

Det är förbjudet att skjuta björnhonor som följs av ungar. När björnjakten bedrivs med hund (vilket är det vanligaste i dag) skickar björnhonan ofta upp sina ungar i ett träd när hunden närmar sig.
– Sedan börjar jakten på honan och då vet inte jägarna att hon har ungar, säger Anki Alfredéen på länsstyrelsen i Dalarna.
Två jägare i Norrbotten respektive Jämtland blev varse detta när de fällt honan och sedan såg björnungarna i trädet.
I de andra fallen (tre i Gävleborg, tre i Jämtland, två i Dalarna och ett i Norrbotten) antar länsstyrelsen att honan hade ungar då man upptäckt mjölk i hennes juver. Men en hona kan producera mjölk (laktera) även efter ett år, så det går inte att fastslå att det rör sig om årsungar.
Björnungar som förlorar sin mamma har endast ”en minimal chans att överleva”, enligt Anki Alfredéen.
I Jämtland, som tilldelats störst björnkvot, är länsstyrelsen mycket kritisk till flera
jägares agerande.
– Det var väldigt många skott som tog fel, säger naturvårdshandläggare Jessica Backeryd.
Vid tio tillfällen rapporterade de jämtska jaktlagen in att jägarna avlossat skott mot djuret, som inte dött och sprungit i väg.
Två av dessa björnar hittades skadskjutna vid eftersök och avlivades. Ytterligare två hittades inte men antogs vara så allvarligt skadade att de avräknades från kvoten, i resterande fall antar man att skotten var bommar.
I flera av fallen sköt jägarna utan stöd och mot springande björnar. Det tyder på ”mycket dåligt omdöme och att det hänt vid ett flertal tillfällen är inte alls bra” enligt Backeryd. "

Man kan ha många synpunkter på den verksamhet som kallas jakt. Men oavsett om man anser den vara helt förkastlig ur en djuretiskt perspektiv eller ett nödvändigt ont så torde det synas som självklart att hur den borde bedrivas på ett annat sätt än vad som sker idag.

Signaturen vegankorv skrev så här i en kommentar till ett tidigare blogginlägg: "OM, jag betonar OM, det är så att det av olika anledningar ska skjutas älgar i den svenska naturen,så ska det inte skötas av "skjutapåalltsomrörsignöjes-jägare" utan av proffs, som vet vad de gör och inte dödar för nöjes skull.

En statusuppdatering på Facebook jag läste häromdagen löd: "Jag förstår bara inte hur någon kan tycka att det är roligt eller trevligt att ta livet av någon annan. De borde gå med sorgklädsel och tunga hjärtan, om de nu alls har där att göra."

14 oktober 2009

Det finns andra sätt! (Vi sammanfattar kaniner i media)

Stockholms kaniner värmer upp Värmland, Aftonbladet (med Djurens Rätts ordförande i Karlstad-Hammarö, Kai Zimmerl)
Döda kaniner ger Karlskoga värme, SR Örebro (med Kai Zimmerl)
Kaniner eldas upp i Karlskoga, SVT Tvärsnytt (med Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud)
Här blir Stockholms kaniner villavärme, Metro (med Alexandra Leijonhufvud)
Bunny boilers: Animal rights outrage at Swedish plan to burn thousands of rabbits to heat their homes, Daily Mail (med Anna Johannesson från the Society for the Protection of Wild Rabbits)
Kaniner från Kungsholmen blir värmländsk värme, DN (med Anna Johannesson)

Bloggar som kommenterar frågan, från knuff.se

Kaniner i ABC, vårt ursprungliga blogginlägg i ämnet

13 oktober 2009

Kaniner i ABC

I kvällens ABC-sändningar (SVT:s lokala nyheter över för Stockholm och Uppsala) medverkar Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud med anledning av nyheten om att döda kaniner från Stockholm värmer upp Värmland. Så ni som befinner er inom ABC-området kan hålla utkik efter detta.

Personligen är jag nog tämligen osentimental kring nyheter som denna. Problemet är att kaninerna skjuts, inte att kropparna blir bioenergi istället för att hamna på soptippen. Om kaninerna skulle skjutas just för att fraktas till Karlskoga och bli bioenergi skulle vi ha ett nytt problem. Då får jakten en annan innebörd. Men så är inte fallet. Kaninerna skjuts för att de anses vara skadedjur. Där ligger problemet, och där finns även lösningen.

I Stockholm lever sedan några decennier tillbaka förvildade kaniner som ursprungligen kastats ut av ansvarlösa djurägare. De allra starkaste överlevde och bildade så småningom de kolonier som idag lever på ett antal platser i Stockholms innerstad. Kaninerna har blivit en del av stadsbilden på samma sätt som andra vilda djur lever bland oss och de har kommit att bli mycket viktiga för många människor. Stockholm Stad menar att kaninerna är skadedjur och utgör till och med en fara för människor genom att underminera stadens gator. Kaninerna beskylls också att äta utplanterade växter för tiotusentalskronor varje år.

Djurens Rätt anser att kaninerna har rätt till sina egna liv och att utrotningskampanjen är en del av ett föråldrat och trångsynt synsätt där djuren delas upp kategoriskt i en värdeskala från så kallade skräpdjur till värdefulla djur. Ett synsätt som historiskt lett till att tusentals djurarter utrotats för gott. Det är hög tid att tänka om och istället söka humana och konstruktiva lösningar som värnar om allt liv.

12 oktober 2009

Om älgjakt och människovärdet

I förmiddags chattade Djurens Rätts förbundsordförande Alexandra Leijonhufvud hos Nerikes Allehanda i ämnet älgjakt. Läs chatten på http://na.se/nyheter/2.2212/1.594232.

Nerikes Allehanda har på samma tema ett ledarinlägg där man menar att människan måste prioriteras före djuren. Inget nytt under solen med andra ord (exemplet med älgen och ambulansen är förresten extremt underligt, på gränsen till fånigt).

Det har visat sig att människor som engagerar sig för djur är engagerade för sina medmänniskor i högre grad än andra. Medlemmar i Djurens Rätt är t.ex. oftare medlemmar i föreningar som kämpar för mänskliga rättigheter än andra.

Empati finns inte i en begränsad mängd. Problemet är inte att det visas empati för djur, utan problemet är den generella bristen på empati i vår samhälle - för människor, och för djur.

Jag har fortfarande inte sett ett bra exempel på att ett engagemang för djur "degraderar och förminskar människovärdet" (Nerikes Allahands ord) mer än att det nämnts otaliga gånger på diverse tidningssidor och av diverse politiker. Det börjar blir dags för konkreta exempel. Annars kan vi gå vidare i debatten.

Hur djurfabriker, djurförsök, pälsfarmer och alla andra områden där människan utnyttjar djur kan motiveras genom att människan måste prioriteras före djuren förstår jag inte. Jag förstår inte heller hur vi urholkar människovärdet genom att välja vego eller förbjuda pälsfarmerna. Och jag är rätt säker på att det inte är jag som har en trög måndag...

7 oktober 2009

Är en tam zebra en zebra?

I förra veckan var Djurens Rätts personal, undertecknad inkluderad, och lyssnade på Tom Regans föredrag på Stockholms universitet. Intressant, lärorikt och inspirerande. En sak han pratade om var att djurrättsrörelsens mål och syfte inte är större burar, utan tomma burar. Att bättre förhållanden för den som är fängslad inte gör den fängslade mindre fängslad.

Vilket fick mig att fundera kring en artikel i senaste numret av New Scientist. Där finns en text (My little zebra: The secrets of domestication, New Scientist 5 oktober 2009) om domesticering, om att många djurarter inte verkar vara så svåra att domesticera som man tidigare trott. Eller snarare att det inte tar så lång tid att domesticera dem som man tidigare trott. Men så finns det djur som vägrar blir domesticerade. Så som zebror. Vi återkommer strax till dem.

I artikeln ställer författaren denna fråga:

"Wouldn’t it be better if some threatened animals survived as pets or farm animals rather then not at all?"

Och detta är verkligen något man kan fundera på.

Skillnaden mellan Djurens Rätt och t.ex. Greenpeace är att Djurens Rätt ser djur som individer, inte som anonyma kollektiv. En art kan inte lida, det är individer som känner smärta. En art kan inte uppleva instängdhet eller frustration, det är delarna som utgör arten som känner dessa känslor. Det är viktigt och grundläggande, i alla fall i mina ögon. Att en djurart försvinner kan medföra en mängd negativa konsekvenser även för andra djur, men det är individen som ska vara i vår fokus, inte arten.

Och då återkommer vi till det som Regan pratade om. Om vi har ett vilt djur med vissa egenskaper, vissa beteendemönster och särskilda drag – är det inte denna individ, men des egenskaper, beteendemönster och drag vi ska kämpa för? Snarare än en domesticerade light-version av samma djur? Är det tomma burar vi vill ha borde vi rimligen också vilja ha djuren i dess originalversion, inte fängslade under rimliga förhållanden men med ett helt annat beteende (och ofta även ett annat utseende, vilket händer vid en domesticering).

Ta zebrorna som exempel. Det har gjorts försök att domesticera zebror, men utan någon lycka. Vilket jag tycker säger en hel del om individen zebra. Coola djur. Om de vore utrotningshotade och vi skulle bestämma oss för att verkligen göra allt för att ändå domesticera zebror, för att ha dem som hästar och annat användbart - skulle vi rädda arten zebra eller skulle vi göra individen zebra en björntjänst (och en björntjänst gör ju ingen glad)?

Är det bättre att det finns zebror som får leva ett ozebrigt än att det inte lever några zebror alls? Är det bättre att leva i fångenskap än inte alls, om man inte vet att det finns ett alternativ. Och om individen har förlorat de vilda egenskaper ens företrädare hade och inte ens liknar dem fullt ut?

Inte helt lätt. Men jag tror mitt svar blir nej. Det är inte bättre om utrotningshotade djurarter finns kvar om det sker genom att vi gör dem till husdjur eller till djur på farmer. Kanske känslokallt. Eller så är det helt enkelt det logiska svaret, men respekt för individen, med respekt för zebran.

6 oktober 2009

Om en vecka smäller det!

Om en vecka smäller det! Om en vecka får jägaren Tommy Hammarström skjuta en stor älg. En jättestor. Inget "cykelstyre", ingen liten kalv eller en ensam ko (jägare har under de senare åren skjutit kalvar utan restriktioner, därav de ensamma korna) utan den jättestora älgen, en riktig kapitalare!

Den stora älg som, när man ser den i skogen, gör att blicken faller ner mot älgens bröst och på näthinnan framkallar en vision om en perfekt träff in i den grå pälsen. Den älgen. Och kanske att man skjuter den enda dubbelkalven. Så att det blir fler stora älgar längre fram. Tommy Hammarström är så upphetsad över detta att han skrivit en ledare i Expressen om det.

Apropå ingenting så är det Jägareförbundets policy att om två eller tre jakthundar dödas av en varg inom ett visst område eller inom en viss tidsrym så ska de "skadegörande individerna" (alltså vargarna) "plockas bort" (alltså skjutas).

Två eller tre jakthundar. Som dödas av skadegörande individer. Under årets älgjakt skjuts ca 80 000 älgar. Och de största är roligast.

5 oktober 2009

Över fyra miljoner djur räddade - slipper bli försöksdjur för kemiska produkter

Idag är Djurens Rätt mycket glada och lättade över att den europeiska kemikaliemyndigheten har fattat detta livsavgörande beslut för miljontals djur. Det är en stor framgång för djuren och för för alla som engagerat sig för försöksdjuren i Europa! Fira framgången!

Tack vare agerande från Djurens Rätt och andra europeiska djurrättsorganisationer kan runt 4,5 miljoner djur komma att besparas lidande i plågsamma kemikalietester. Efter påtryckningar har Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) kommit med ett förtydligande om att företag inte behöver genomföra upprepade tester - något som tidigare inte framgick av formuleringarna i EU:s nya kemikalielagstiftning REACH.

Djurrättsorganisationer i EU berömmer ECHA:s snabba agerande. Det är en responspå ett gemensamt brev från en rad organisationer med krav på ett förtydligande gällande REACH. Dess otydliga formuleringar riskerade att orsaka dubbla tester för många kemikalier. ECHA klargör i sitt uttalande att det inte krävs några djurtester för de berörda kemikalierna i detta skede, om noggranna tester kommer att utföras längre fram. Det gäller främst kemikalier som produceras i stora kvantiteter.

- Vi på Djurens Rätt är mycket glada och lättade över att ECHA har fattat detta livsavgörande beslut för miljontals djur. Vi har agerat genom europeiska koalitionen mot djurförsök, och ser mycket positivt på kemikaliemyndighetens respons, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens Rätt.

- Det finns fortfarande mycket inom EU:s kemikalielagstiftning och dess tillämpning som oroar oss, men ECHA:s agerande i den här frågan visar på sunt förnuft, och är en bra början för Europas djur.

Mer på: http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/sidor/fyra-miljoner-djur-raddade

Namninsamling för pälsdjur i norrländsk media

Just nu samlar Djurens Rätt in namn för att visa att vi är många som vill förbjuda pälsfarmningen. I Sverige är det ännu tillåtet att föda upp och döda djur för deras pälsars skull. Flera länder, som Storbritannien och Österrike, har infört förbud mot pälsdjursfarmning av etiska skäl. Kroatien är på väg att göra det. När Sverige går till val i september 2010 ska vi ha gjort pälsdjursuppfödningen till en valfråga!

Det går att skriva under namninsamlingen på www.djurensratt.se/forbjudpalsfarmning. I skrivande stund har 3 126 personer gjort det. Bara 96 874 kvar till målet, så skynda på!

Men det samlas också in namn på gator och torg, och då kan det se ut så enligt nedan. Den första bilden är från Luleå och tidningen Norrländska Socialdemokraten, den andra från Vilhelmina och Folkbladet. Och det är Djurens Rätts Camilla Björkbom som håller i namnlistorna.


3 oktober 2009

Djurens dag - en dag för pälsdjuren, skriv på namninsamlingen!

För några år sedan arrangerade Djurens Rätt en vegokulinarisk resa till Toscana. Under en av dagarna gjorde vi en avstickare till Assisi, och efter att man svängt av från den stora vägen och kört ett tag på en mindre sådan uppenbarade sig Basilica Papale di San Francesco d'Assisi ovanför det italienska landskapet. Har du inte varit där har du en spännande känsla kvar att uppleva.

Väl framme parkerar man bilen, går upp för ett par branta backar och passerar ett par affärer och restauranger och når efter ett tag en öppen plats. Då är du framme vid kyrkan där Fransiskus av Assissi är begraven. Gå in och ner en trappa, och du befinner dig i ett valv där du kan tillbe honom, om du är lagd åt det hållet. Men om om man inte är kristen eller troende var det en mäktig upplevelse, en plats för reflektion och en stunds lugn och frid.

Fransiskus av Assissi levde på 1100-talet och helgonförklarades 1228. Han anses vara djurens och naturens skyddshelgon, bland annat ska han ha hållit en predikan för en flock fåglar som satte sig vid hans fötter.

Fransiskus av Assissis helgondag är den 4 oktober. Det är sedan länge vanligt att man inom den katolska kyrkan uppmärksammar djuren denna dag. 1931 började ekologer i Florens fira Djurens dag just den 4 oktober, då som ett sätt att sätta fokus på utrotningshotade djur. Sedan dess har dagen vuxit och innefattar idag alla djur och uppmärksamma runt om i världen.

4 oktober är en speciell dag. Det är en dag om året då alla kan unna sig att tänka på hur djuren har det omkring en, i slakterierna, i djurfabrikerna och i naturen. En dag för djuren, men även för människan och miljön runt omkring oss.

Det finns andra som vill se den 4 oktober som Kanelbullens dag. Och det funkar ju, om man är historielös, känslokall och vill visa för alla att man prioriterar kanelbullar före sådant som är viktigare. I P3:s Morgonpasset pratade de i fredags om Djurens dag vs. Kanelbullens dag, och det visade sig att programledarna aldrig hört talas om att det är Djurens dag. Där har vi, djurrättsrörelsen och Djurens Rätt, en viktig uppgift att fylla.

(I Morgonpasset föreslog det att djuren och kanelbullarna skulle slåss om dagen. Men det är redan avklarat, och en segrare är korad. På Google Fights kickar djuren kanelbullarnas rumpa.)

En hel del ytterligare personer kommer dock att känna till Djurens dag efter idag. För idag finns Djurens Rätt på minst ett dussin platser och samlar in namn till stöd för ett förbud mot pälsfarmning. Temat för Djurens dag är i år djuren på pälsfarmerna. Du hittar oss i Vilhelmina, Malmö, Stockholm, Göteborg, Östersund och Skellefteå. Södertälje, Borås och Markaryd. I Malmö, Stockholm, Göteborg finns vi utanför Shocks butiker, välkommen dit! Är vi inte där du är kan du skriva under namninsamlingen på www.djurensratt.se/forbjudpalsfarmning. Nästan 2 500 personer har redan gjort det, men vi vill bli 100 000!

I Sverige är det tillåtet att föda upp och döda djur för deras pälsars skull. Vi brukar säga att vi är bäst i världen, men som Djurens Rätt konstaterat i en nyligen lanserad rapport så är vi inte ens på prispallen. Flera länder, som Storbritannien och Österrike, har infört förbud mot pälsdjursfarmning av etiska skäl. Kroatien är på väg att göra det.

Sverige halkar efter, och tycker det är reko att ha ihjäl djur och göra ett onödigt pälsplagg dem. Djurens Rätt tycker att detta är skandal och vi tänker göra pälsfarmningen till en valfråga 2010. Hjälp oss att påverka!

Gent - Hasselt - Baltimore - ?

Staden Gent i Belgien har infört "vegotorsdagar". och blivit den första staden i världen att ta ett sådant samlat initiativ i klimatfrågan. Vegotorsdagarn införs nu i oktober och gäller stadens politiker och tjänstemän samt 35 skolor med 11 000 barn.

5 000 vegokartor över staden har spridits till stadens tjänstemän och ytterligare 80 000 kommer att spridas till övriga befolkningen. 1 500 broschyrer har distribuerats till stadens restauranger för att visa dem hur de kan göra för att erbjuda fler vegetariska rätter på sina menyer. Restauranger i city har utökat sina vegetariska menyer och från och med september kommer kommunala skolor på torsdagar att endast servera vegetarisk mat.

I en intervju på djurensratt.se säger en av initiativtagarna att en annan belgisk stad, Hasselt, även den har tillkännagivit att de ska börja med en vegodag. Flera andra städer har uttryckt sitt intresse, både i Belgien och internationellt.

En dag som redan tagit ett steg är Baltimore i USA. Där har man infört "Meatless Monday" i stadens alla skolor. Initiativet innefattar 80 000 elever, som nu alltså får börja veckan med att göra en skillnad för miljön - och för djuren - när de äter lunch. Läs mer om initiativet här, här, här och här.

Gent kom först. Sedan kom Hasselt. Och nu Baltimore. Men fjärdeplatsen ligger öppen. Heja Sverige!

1 oktober 2009

Enkät om vad som får människor att bli veganer

Här kommer en länk till en enkät om veganism, närmare bestämt för att ta reda på vad som får folk att ta steget att bli veganer. Sprid gärna länken, och svara på enkätfrågorna om ämnet känns aktuellt för dig:

http://vegan.survey.ratata.kontrollpanelen.se/index.php?sid=49565&lang=sv

Enkäten är ett privat initiativ, men Djurens Rätt m fl kommer att ta del av resultatet.